onsdag 1 december 2010

Atlanten dag 11

Men seddu vilket fint seglingsväder vi fick idag trots allt! Never under estimate the power of the spinnaker, som man säger.
 
Natten förlöpte lugnt med halvvind/slör i runt 4.5-6 knop, seglade för full genua (det är liksom ingen poäng att försöka plattlänsa med stor och genua samtidigt, blir bara hetsigt och slår extremt mycket i seglen).
 
När jag och Per skulle gå av vårt pass klockan 10 imorse så ansåg vi det hög tid med lite spinnakersegling. Förhållandena var optimala - runt 7 m/s i en vinkel av 160 grader till vår kurs. Efter en del problem, bl.a. innefattande att hissen till den satans strumpan alltid skall trassla sig, så fick vi upp den någonstans kring 10.30-tiden och har seglat den sedan dess. Goda farter hela dagen runt 6.5-8 knop, och vi fortsätter segla henne även under natten. Känns skönt att äntligen ha en dag där det faktiskt känns som om vi kommer rejält framåt!
 
Annars har vi idag även fått påhälsning av en flygfisk. Han hoppade under förmiddagen upp på däck och lade sig där för att ta en lur. Tyvärr kunde han inte hantera värmen och dog på fläcken. Men skoj att studera dessa här så vanligt förekommande fiskarna lite närmre - man tror liksom inte riktigt på att de skall kunna flyga men de gör de alltså.
 
Nu gör vi oss redo för lite spagetti carbonara, och senare för nybakt bröd som står i ugnen. Det är riktigt fint att vi håller på vårt förutbestämda brödschema - en nybakt smörgås på hundpasset är värt allt.
 
/Kalle
 
PS: Tack för alla SMS! Särskilt tack till dig, hemlig beundrare, som skickade smidig katts position - en position som vi nästan varit sjukligt intresserade av. Du okända välgörare får gärna fortsätta ge oss uppdateringar om deras vedermödor (har de möjligtvis en mejladress så man kan kontakta dem?)!
 
PPS: Idag fick vi ett par riktigt skumma sms från någon som kallade sig "Josefin". Kan detta vara Jurre, tro?
 
PPPS: Instant update! Fick precis ännu en flygfisk på däck - han flög rakt in i masten (och gick i däck, lolmjau)

1 kommentar:

  1. När ni kommit fram, och om ni skall förbi Kuba, så fick jag detta meddelandet idag, så ni kan etablera kontakt; "It pleases me to inform you that the new E-mail address of Hemingway International Yacht Club of Cuba is: yachtclub@cnih.mh.tur.cu". Men ni fastnar väl i kölvattnet på de norska brudarna på "smidig katt"....

    SvaraRadera