torsdag 9 december 2010

Atlanten dag 19

Hur två dagar kan vara så diametralt olika, fastän de egentligen ser likadana ut, är helt sjukt.
Det har alltså fortsatt blåsa idag - precis som igår är det runt 12 m/s (Per ljög) och stundtals vågor upp emot 5-6 meter, som om man inte är försiktig kränger båten till på ett ganska spännande vis. Har sedan tiotiden imorse snittat exakt 7.5 knop, vilket alla är väldigt glada för, eftersom det faktiskt för oss framåt. Har kört med full rulle hela dagen - hade gärna lagt till en fullrevad stor till detta, men det låter sig inte göras eftersom öljetterna där är sönder.
 
Gårdagen var knôkad med squalls - upp till 40 knop - men idag har vi blivit förskonade mot sådant. Det är soligt och varmt, även om vinden kyler ner det hela ganska bra. Vågorna slår över båten vilket gör det lite varmt inuti (kan inte ha öppet skylights), så man får ge sig upp på däck titt som tätt för att svalka av sig.
 
Idag har vi också bjudits på riktigt fin mat. Nikolai stod för en formidabel hemmagjord risotto-variant till lunch, och i skrivande stund står Caspar och gräddar pizzor till hela besättningen. Vansinnigt, vansinnigt goda kan jag lova, särskilt med en Cola vid sidan om.
 
Nu blir det snart en uppskjuten form av movie night. Fight club står på schemat. Kort sagt - en väldigt trevlig dag.
 
/Kalle
PS1: Förtydligande ang. Smidig katt - de är inte med i ARC, utan bara en båt med några norskor på vi träffat på Las Palmas och som vi är lite småkära i. De stack ett dygn innan oss. De har en hemsida som är typ skippertaket.no. Det kan vara så att det inte står något om just båtnamnet smidig katt där, eftersom de inte än döpt om båten.
Vi tackar dock alla som kommer med uppdateringar om deras position, även om vi inte riktigt vet hur man skall tolka ex. "long 12.876". Är det google som kommit på sitt eget system? Vi är mer vana vid att man byter grad efter 60 minuter.
 
PS2: Tack för alla SMS! Riktigt roligt. Dock vill jag rikta en viss kritik mot Jens, som är lite dryg/kan inte få fram ironi i sina meddelanden. Det är inte så att vi inte försöker vara alla till lags med våra uppdateringar - det ligger ganska mycket kraft, tid och framför allt pengar för att få fram dessa meddelanden varje kväll.
 
PS3: För alla er som tycker det är roligt att följa oss i själva "racet" - jag vet inte om alla är medvetna om att det inte bara är handikapp som betyder något i slutändan. Dessutom skall motortimmarna adderas till totaltiden, och beroende på hur mycket det blåst under hela överfarten skall dessa motortimmar gångras med 1 eller 2. Osäkert vilket det blir dock.
Formeln:
 
CT (corrected time) = ((Elapsed time + (engine hours * motoring factor (1 eller 2))) * LYS
 
Jag snurrar bort mig med antalet parenteser men ni fattar. Troligtvis/Förhoppningsvis har vi färre motortimmar än de flesta andra - har knappt 40 h totalt.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar