onsdag 24 november 2010

Atlanten dag fyra

Inte mycket nytt under solen. Vi har som vanligt bidat tiden åt sömn, bokläsning och lapat sol.

Vid sju snåret under gårdagskvällen fick vi dock napp. Det var under mitt och Anders pass som det plötsligt rasslade till på linan. Eftersom Anders nästan fick upp Doradon sist var det min tur att ge mig i kast med fisken, vilket visade sig skulle vara svårare än väntat. Det tog säkerligen tio minuter innan bytet slutat kämpa emot och ytterligare tio innan vi fick fisken så nära båten att vi kunde avgöra att det var en tonfisk. Kalle var snabbt framme med Cantare-Marias huggkrok som dagen till ära hade fått sig en förläning så vi kunde hugga från däck. Med ett välmåttat hugg satte sig kroken i gälen på fiskstackarn och vi kunde dra upp den i sittbrunnen. Tonfisken vägde säkerligen 6-7 kilo och var den hittills största firren vi dragit upp. Vi döda den med lite Helgoland Arrak i gälen. Sedan tillagade Anders en minst sagt utsökt middag med tonfiskkotletter.

Framåt tio-elva snåret började vinden mojna och vi beslöt oss att ta ner genuan och storen för att dra upp spinnakern igen. Dock var den ovanligt trassligt och vi fick ta ner och upp strumpan fem-sex gånger innan vi tog ner den helt, tog in den i salongen och trasslade ur repen och spinnakern i strumpan. Efter detta fick vi upp den på andra försöket och gjorde en 6-7 knop under hela natten.

Dessvärre mojnade det mer och mer på morgonkvisten så vid tio-snåret tog vi ner den helt och satte järngenuan, vilken fick jobba hela dagen eftersom vinden var i princip helt obefintlig.

Ett trevligt inslag var när vi efter lunch stannade till och tog ett dopp i havet. Första doppet för denna etapp.

Just nu befinner vi oss fem distans från Väst Sahara vilket känns lite surrealistiskt när vi aldrig tidigare satt vår fot på denna kontinent. Vi håller fortsatt hyfsat sydlig kurs mot Cap Verde för att undgå detta stiltjeområde. Om det är smart eller dumdristigt vet vi först i efterhand.

Nu måste jag gå och styra. Med varma hälsningar från ett soligt Atlanten!

// Pelle

3 kommentarer:

  1. Härligt att se er igen killar! Och vilka storfiskare ni blivit!!!
    Helt plötsligt har man blivit hur improduktiv som helst. Tittar på er seglarposition mest hela dagarna, och får inte så mycket annat gjort!!. Hur kul om helst att följa er! Fotbolls VM, Skid-SM eller EM eller OS.
    Vad är det jämfört med att följa er! Platt intet! Kramar till er alla! :) mamma ulli

    SvaraRadera
  2. Så här skrivandes är jag inte avundsjuk det minsta. I Sverige jobbar vi med kallfront och snö eller nja regn i det södra med egen pool till alla som röstade på SD. Kör hårt grabbar och glöm inte att Nikolai har varit på kontinenten till vänster om er :-)
    // Patrik

    SvaraRadera
  3. Hallo sailors! Tack för trevliga stunder i LP.
    Håll nu ihop som ni brukar och njut. Det gör vi som följer på bloggen....//Anne

    SvaraRadera