lördag 16 oktober 2010

Vigo

Huha!
Som ni forstor sa blev det Vigo trots allt - precis som "Pappa Lasse" och "Stella Bianca" foreslog pa bloggen. Och det var ett bra val.

Vi maste borja med att be om ursakt for att vi inte kunnat uppdatera bloggen under resan - mailasail fungerar helt enkelt inte, aven om vi far connection med internet via var satellittelefon. Och eftersom halften av vara lasare ar oroliga foraldrar sa ar detta givetvis extra beklagligt. Forhoppningsvis kan vi fa ratsida pa det innan nasta langa etapp.

Men allt har gatt bra, och vi ar sjukt medvetna om att vi haft en enorm tur med vadret. Forutom de forsta och de sista tio timmarna av resan har det blast 7-10 m/s nordostlig, vilket har inneburit slor/halvvind hela vagen. "Tyvarr" har vindarna varit ganska instabila, vilket inneburit att vi inte kunnat segla bade stor och genua pga. jobbigt fladder i segel, sa vi fick noja oss med bara Genua under hela resan, i olika revningsvarianter.

Pga. de fina vindarna har hastigheten varit over forvantan. Nar vi ankom i Vigo vid midnatt igar hade vi avverkat 570 distans pa 86 timmar, vilket innebar en snitthastighet pa 6.6 knop. Har egentligen aldrig legat under 6 knop pa hela resan, och hastighetsrekordet satte vi under inseglingen dar vi gjorde 13.3 pa en surf. Vagorna var ganska brutala dar, men eftersom de mestadels kom akterifran var detta bara roligt.

Vi har under hela resan ocksa haft delfiner som foljt oss. Nikolai och Caspar var de forsta som uppmarksammade detta, och reaktioner inte helt olika den i "Double rainbow" foljde. Aven om detta inte riktigt var okej sa ar det faktiskt ganska haftigt att ha ett helt stim med delfiner som leker runt baten. Och det blir faktiskt regnbagar nar de skvatter i vattnet.
Vi har ocksa fiskat under hela resan, och fatt massor med napp. Dock har vi inte lyckats fa upp nagonting, eftersom fisken slitit sig varje gang. Det narmsta vi kom var ett fiskoga. Vi bedomde dock detta som oatbart och slangde tillbaka det i havet.


Men resan har inte varit helt problemfri. Under forsta dygnen hade vi problem med vart roderlagerinfastning, som hade slitit sig lite och vobblade nar man styrde. Aven om vi fick dra at det dar under forsta natten sa ar problemet inte helt atgardat an, men vi hoppas fa pli pa det innan vi beger oss mot nasta hamn.
Vi har ocksa (aterigen) haft problem med missljud med motorn, troligvis pga. att den inte ar korrekt inriktad. Nar vi den trejde natten skulle kicka igang motorn for att ladda batterierna sa kom ett obehagligt tjut och massa skaller fran black jacken (propellergenomforingstatningen). Nicke och Caspar fick saledes lagga nagra harliga timmar pa att aterigen forsoka rikta in motorn, vilket i stort atgardade problemet.

Sen har vi de vanliga problemen - vatten i motorrummet, diesel under durkarna (mycket battre an forr dock!), kranglande genuaskotpunkt, krangkojer som gar sonder osv. No danger on the roof dock.

Som ni kanske forstar sitter vi pa ett internetcafè och komponerar detta inlagg. Kanske kan vi fa tag pa wifi i marinan lite senare sa att vi kan lagga upp lite bilder och skriva om den har texten till en mer laslig sadan. Detta ar dock hogst tveksamt, eftersom ingen kan ett ord engelska. Vi har ocksa planerat dra vidare till Porto imorgon om vadret tillater - kanske kan vi hitta lite internet dar?

Slutligen vill jag passa pa att tacka "Pappa Lasse" och "Stella Bianca" for deras tips om Vigo. Riktigt trevlig stad, varmt (18 grader i skuggan!!!!!) och en fantastisk utgangspunkt for vidare segling till Portugal.
Ocksa stort tack till Janne for fiskegrejerna - det ar ett stort noje under vara seglingar, trots att vi inte annu fatt upp nagot.


/Çalle och Añders

PS: Vi skams lite over inlagger har under oss. DS.

2 kommentarer:

  1. Mailasail er jo bare en internet losning som bare fungere, even med en mobil telefon kan den opdateres, så der må vare noget galt med er sattelit telefone.

    Gert
    Men Velkommen til Vigo

    SvaraRadera
  2. 18 grader is kuggan! Ja ja men här får vi skrapa is på mognarna.
    Hoppas ni får ljumma förliga vindar till Porto!

    Hälsningar Odd

    SvaraRadera