måndag 18 oktober 2010

Det går inte att nattsegla i Portugal

...Om man inte går ut 50 distans från land. Detta fick vi höra idag av en svensk som valt att lägga upp sin båt för vinterförvaring här, i staden som heter Povoa De Varzim och inget annat. Detta på grund av de enormt många fiskebojar och hummertinor som ligger ute överallt, och som riskerar att åsamka stor skada på båten.
Så precis när vi hade varit i staden för att handla förnödenheter och skulle kasta loss så blev det alltså inte så, utan vi får stanna en natt till. Inte oss emot direkt - hamnavgiften är ynka 9 Euro, och marinan erbjuder grymma faciliteter och trevlig personal.

Idag har vi sysselsatt oss med att lite lätt utforska staden, äta lite inhemsk mat och bära de förbannade vattenflaskorna över halva staden. Det börjar bli lite tjatigt nu, även om vi gläds åt att vi får bättre hållning av det.
Några har även skruvat ner upphängningen till rodret, något som dunkade obehagligt under Biscayaöverfarten. Vi hoppas nu på att detta har blivit bättre, så att vi kan vila lite innan nästa lilla problem uppstår.

Imorgon blir det tidig uppgång, för att kunna hinna så långt som möjligt mot vår nästa milstolpe - Lissabon. Till inloppet är det 180 distans, vilket betyder tre rågade dagar.

Nu när vi uppnått över 10.000 besökare per månad vill jag också passa på att skriva lite om en av våra sponsorer.
Hans Mark driver www.ledbutiken.se och är mannen som utrustat oss med all vår belysning - som vi bytt från vanliga trötta lysrör till helt nya ledlampor. Ni som sett båten vet att taket är späckat med dessa armaturgodbitar, som genom Linus sinnrika kabeldragning går att tända och släcka precis bara där man behöver det.


Vi har även fått helt ny däcksbelysning, samt ledslingor som vi nitat fast under bommen. Det är inte bara energisnålt - det är grymt funktionellt och snyggt också. Däcksbelysningen har varit till stor hjälp många gånger - inte minst när vi skulle riva storen under den mörkaste natten jag varit med om, i 8 beaufort, med fem meter vågor, på nordsjön. Eller när man skall lägga till i en dåligt upplyst marina.
Fantastiska grejer!

Nu skall vi titta lite på min absoluta favoritfilm i hela världen - The great escape. Heja britterna!

/Kalle

4 kommentarer:

 1. bra, torsdag i Lissabon alltså, precis inför helgen. hoppas ni får ordning på rodret, är det ok med motorn? såg på filmen att ni körde motor, och ni såg ju lugna ut (särskilt nikolai)

  SvaraRadera
 2. Vi har fixat med rodret idag, plattan som lagret sitter på behövdes dras åt. Så vi gjorde rent allt, satte fast det med locktight la dit kontramuttrar. Nu sitter allt som det ska igen. Motorn funkar bra igen, vi hade överjusterat den lite innan vi stack från Plymouth, men jag och Caspar justera in det sista på Biscaya så nu går den fint igen. Imorgon blir det Figuera Da foz, och Lissabon lagom till helgen // Nikolai

  SvaraRadera
 3. Hej alla grabbar,
  Detta är Anagada-Jonas som skickar en liten hälsning.
  Följer er resa med stort intresse och det är givet att man längtar ut på äventyr igen....
  Det där med 50 distans ut från kusten ska ni nog ta med en nypa salt. Seglade ner Anagada från La Coruna till Cascais med Gunnar och vi var nära kusten hela vägen, inga problem!
  Bodde 3 år i Estoril och Anagada låg i marinan i Cascais en vinter.
  Marinan är inte jättecharmig men Cascais är väldigt trevligt. Ligger ni i marinan är det nära till Coconuts, ett ställe jag tror ni skulle gilla!
  Annars kan man gå uppför floden in i Lissabon förstås. Se upp för jättevågor i flodmynningen ,ett slags stående vågor som kan vara jobbiga när floden möter tidvattnet utanför Carcavelos.
  Ha det bra och njut av äventyret!
  Jonas

  SvaraRadera
 4. Hej Jonas!
  50 distans var nog faktiskt ganska kryddat, men faktum är att vi stött på sjukt många fiskebojer under alla våra ben. Dock var det bättre idag.
  Det blir nog centrala Lissabon för oss tror jag, så att vi har närmre till centrum. Och overfalls har vi varit med om tidigare, haha.

  /Kalle

  SvaraRadera