tisdag 28 juni 2011

Segling med Big Spirit!

(Ankom till marinan igår runt lunch, direkt över på Eira för några öl efter den 15nm långa motoriseringen. Sedan middag med Big Spirit).
Idag har varit en fantastisk dag.
Det började med att vi i samlad tropp gick till challenger 72an Big Spirit som ligger femtio meter ifrån oss klockan 1030 i morse. Vi skulle nämligen ut att segla, vilket de har pratat om tidigare men som vi inte riktigt har vågat fråga om.
Motoriserade ut ur marinan (med en 100hästars Perkins, på 45 ton båt!) och satte segel. Vektronsegel på 32 meter mast är inte helt enkelt att sätta, storseglet väger 160 kilo och inga elektroniska vinchar eller liknande finns att tillgå. Jag och Caspar slet nästan av oss armarna för att få upp den, men nästan hela vägen upp kom den iallafall, innan vi fick ta till vinchen. Sedan satte vi yankee (försegel) samt stagsegel, i den runt 20 knops starka vinden.
Helt sjukt var det !!!!!!
Gjorde mellan 7.5 och 9 knop på först en fin halvvind, och när vi vände dikt bidevind. I ärlighetens namn tar winden bättre höjd än Big Spirit, men lika stabilt är det knappast.
Det var ett fasligt grindande och slående på vägen in, Kurt och Jonty ville att vi skulle få jobba lite. Alla åtta windare/smidig kattare var fullt sysselsatta med att slå de två förseglena, samt backstay. Backstay för övrigt sätts ett helt fruktansvärt tryck på: nikolai som var backstay-killen kunde knappt vinscha så hårt som krävdes.

Två timmar var vi iallafall ute, helt lagom och precis så vi undvek ett rejält åskoväder. Sedan vek vi segel, fixade allmänt med båten samt tvättade av hela skrovet med svamp. Detta var betalningen och mer än okej.
Sedan var det allmänt vallfärdande in till Southhampton city för MACDONALDS! Att inte detta företag sponsrar oss är ett under. Kanske någon som läser detta och jobbar där lösa några cheese och kanske ett guldkort till hemkomstfesten?!

Direkt från McD drog jag och Anders till Doyle sailmakers, för att få tillbaka vårat segel som varit inne på reparation. Kurt har både igår och idag lånat en mindre lastbil för att frakta seglet fram och tillbaka. Detta fick inte plats i hans Audi TT convertible, 60:talsmustng, Ferarri eller Mini från 1962 eller någon av de andra bilarna...
Allt var lugnt och en eloge till Doyle som prioriterade vårat segel över de andra för att vi snart skall gå mot Danmark. Hutlöst var det inte heller.

Nu har Smidig samt Caspar och Nikolai tagit tåget till London för, som dom kallade det "a night of mayhem" och återkommer imorgon. Det är nämligen fixardag, och vi hoppas komma härifrån på torsdag eller fredag beroende på vädret. Det kostar nämligen en slant att ligga här, närmare 60 pund natten...

Nu blir det lite middag och någon film!

/Kalle


Proper segelloft

Trot skiper

Ye-ya!

Notera "trim trim trim"-stickern.

Försegel

Aktivitet

Stabilt

Hissar stagseglet

Skipper to skipper

Segel ner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar