fredag 3 juni 2011

Mot Azorerna dygn 12 & 13

N 39.07 W 33.28. Kurs 95 grader, bidevind. 20.20 Wind time. 230 miles to legoland!
 
Får börja med att ursäkta för att vi inte skrev något inlägg igår - eftersom det bara är jag och Caspar som är datorkunniga, och det körde ihop sig med andra sysslor så måste det helt enkelt fallit oss ur minnet.
 
En kort resumé om gårdagen;
Jag och Anders märkte på vårat morgonpass att något inte stod rätt till med storen. När solen dök upp visade det sig att de översta fem slädarna till storen hade hoppat ur - först fick vi lite panik, men sedan kom vi på att vi på Las Palmas köpte en hel massa extraslädar, så det var bara att ta ner storen, sätta på nya och upp med den igen. Anders fick sig också en åktur upp en 17 meter för att fixa några slädar som fastnat i masten.
Vi är lite slappa ibland och skiter i att ta ner storen när vi går för motor (som vi då gjort ett halvt dygn) och sådant här händer gärna då. Men nu vet vi.
Annars har det varit patetiskt dåligt väder - det regnade nästan konstant, med bara tillfälliga uppehåll, i 30 timmar. Inte sett en strimma blå himmel eller en stjärna på väldigt länge. Motor och sjukt blött.
 
Idagen började vid 9-snåret med att vi fortfarande gick för motor. Sporadiska försök att segla har varit lönlösa - det har blåst kanske 5 m/s rätt i nosen, och att dyngkryssa när det är så nära fram var inte riktigt aktuellt.
Så vi plockade ner stormfocken och satte upp vår fina genua 2 (enorm verkar den efter en period med mindre försegel). Helt sjukt var det också att precis när vi fått upp alla segel började det blåsa en frisk bris, och vi gjorde plötsligt 8 knop åt rätt håll, och vi fick faktiskt lov att reva in genuan lite.
Dagen har rullat på i runda slängar 6.5-8 knop, något avtagande nu på kvällskvisten. Caspar och Nicke har även sett en val på 20 meters avstånd från båten, enligt uppgift minst 15 meter lång. Jag och Per rusade upp från vårt kortspel för att hinna se precis ingenting.
 
Nu skall jag strax gå på mitt kvällspass här, det skall bli mycket spännande.
Bilden föreställer skrivbordet under själva komponeringen av detta inlägg.
/Cyberkalle
 
PS
Klockan är lite mer än 20.20 nu eftersom Linus inte orkade hålla satellittelefonen; han hade viktigare saker för sig. Är det verkligen OKEJ att bete sig så bara för att man snart fyller år!?! diskutera.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar