lördag 25 juni 2011

Framme

Done!
Äntligen framme i Cowes! Det har verkligen varit ett händelserikt midsommarsdygn! De sista (drygt 170) distansen har onekligen varit dramatiska. I början var allt fint då vi snittade knappa åtta knop med maxrevad stor och genua. Men vid 00.00 ballade allt ur och jag vaknade av att vi gippade tre gånger med trasigt storsegel som konsekvens. Så det var bara att springa upp på däck och surra fast de trasorna som återstod av storen och fortsätta resan med endast genua. 
 
Ju närmare Cowes vi kom, desto intensivare blev radiotrafiken. På kanal 16 var det idag fyra stycken MAYDAY och fem stycken PANPAN rop på VHF:en! Under dagen gick nämligen Round the Island Race och eftersom det brallade lite (ca 22 knots) fick många av de nästan 2000 deltagarna i racet stora problem. Man kallsvettas utan problem då man hör så många nödrop på VHF:en under så kort tid, men engelska kustbevakningen hade sjukt bra koll på läget och vi behövde inte omställa kursen för att undsätta någon. Som exempel kan nämnas att vi under själva infarten till Cowes seglade ikapp en båt med hela besättningen på däck med utlöst livflotte släpandes bakom båten. Dessa kunde fortfarande gå för segel och behövde ingen hjälp.
 
Efter att ha rattat båten som ett djur runt i Cowes för att hitta en plats till Winden (alla båtar som deltog i racet skulle in i Cowes, och ni som tycker det är många båtar under "seglarveckan" har inte sett något) ha en plats och  hade vi sjuk tur att se Snow Wolf liggandes på Royal Yacht Clubs brygga. Så det var bara att krascha in longsides! (Vi träffade Snow Wolf i Las Palmas, Swan 48)
 
Nu dricker vi vin som djur och letar efter Smidig Katt som ska ligga någonstans i Cowes.
 
Laga storsegel, åka till Essex och vara spekulant på Victory ( Dubois 12:a) och sedan seglar vi till Sverige!!!
 
// Skipper Jean Nikolai

2 kommentarer:

  1. Vilket äventyr!!! Men så gott att ni är i GB och snart hemma!
    Stor kram till er alla och smidiga katterna. Marja

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat, nu är ni snart i välkända vatten och böar. Kör lugnt i kanalen bara. Hanna är hemma igen och allt gått bra på hennes resa.
    Många kramar till er alla. Hanna, Gert & Anne

    SvaraRadera