fredag 4 mars 2011

St Maarten via St Barths

De 89 nm vi hade från Antigua till St Barths avverkades på ungefär 12 timmar - snittade något över 7 knop större delen av tiden, med andra reven i genuan. På grund av accelerationsvindar och annat brukar vi ofta resonera som så, att det är bättre med ett rev för mycket än för lite. Halvvind/bidevind och båten går som en gud.

Väl i St Barths började vi med att sova ut ett par timmar, för att sedan bege oss in till staden för lite klarering och stadsvandring. Tyvärr var vädret ganska kass, men det var ändå skoj att se de gamla husen och läsa om det svenska arvet som ön har (var svenskt nästan 100 år). Vi stötte bl.a. på ett svenskt konsulat, krogen "systembolaget" samt en rad gator uppkallade efter svenskar. Dagen avslutades med "gissa kändisen-leken" som man kanske känner igen från Inglorious basterds-scenen. Dock något mindre blodig.

Torsdag så och det var dags att ge sig av mot St Maarten. För en gångs skull var det mycket svaga vindar, och vi fick motorsegla de 16 nm till Simpson bay. Framme någongång kring femsnåret då vi ankrade och lagade mat. Sedan blev vi inskjutsade till stan (det var så mycket båtar att vi fick lägga oss långt bort från hamnområdet vilket innebar att vi dingen knappt hade räckvidd in) av Heineken regatta-taxibåtarna. Rätt hetsigt blev det när vi med vår aluminiumrib i 15 knop drog rätt över en liten stackars båt som inte utrustats med lyse. Rätt över motorn drog vi, och föraren fick kasta sig fram för att inte klyvas på mitten. Mirakulöst gick allt bra; han kunde tom. starta motorn efteråt.

Sedan spenderade vi mestadels av kvällen på "Soggy dollars" där en öl kostar 2 dollar och drink 4. Med utsikt över marinan, och med Ranger tio meter bakom oss. Sämre kan man ha det.

Idag har vi just klarerat efter en strålande frlunch på nybakt bröd och tonfiskröra. Vi skall även proviantera och se oss om lite i staden. Som ni kanske vet är det Heineken regatta i stan, och vansinnigt mycket seglingsfolk. Så det kan mycket väl bli så att vi går ut ikväll igen.

Slänger in ett par bilder till från Antigua (har inte hunnit ta några nya här ännu) på lite fina båtar, samt en på skillnaden mellan Linus och Pers sängar. Jag låter det vara osagt vem som sover var.





/Kalle

3 kommentarer:

  1. Hej! Vi förstår inte varför Linus använder Pers badbyxor.
    Gert o Anne

    SvaraRadera
  2. Hej igen. Här kommer en hälsning till er alla och särskilt till Per. Vi befinner oss på Koh Tao i Thailand. Hanna går på dykkurser. Hon var nere på 30 meter samt nattdök i går. Det hadde gått jättebra. Hur går det med era dykplaner? Ni hinner väl inte. Tittade på Katternas bilder och förstod lite bättre vad som skett. Kul att ni kan hjälpa varandra. Häls Gert, Anne o Hanna

    SvaraRadera