fredag 25 mars 2011

Mot Kuba; dygn 1

Vi lade loss från Jost Van Dyke vid 1-snåret igår, efter att ha fyllt vatten och blåst ner våran dinge. Vattenkranen på toaletten (som vi använder som stuvutrymme) hade mystiskt öppnat på sig, och när Nikolai skulle plocka upp fendrar såg han att sinken var full med vatten, och att det rann över på durken. Ungefär 1/3 av vattentanken försvann där, rätt ner via omvägar i motorrummet. Men detta var ganska lätt åtgärdat.
 
Det var ganska fin segling fram till kvällningen - slör och 7-8 knop med första revet i storen samt halva genuan utrullad (inga revmarkeringar på nya genuan). Tyvärr avtog vinden efter mörkrets inbrott, och när vi kommit ut ungefär 30 nm var det dags att falla av mot plattläns. Så genuan fick åka ner, och natten spenderades med bara stor i 4-5 knop.
 
Detta har fortsatt under hela dagen - imorse satte vi ut genuan på motsatt sida storen med spinnakerbom och körde lite "wing on wing" som det kanske heter.
 
Andra saker har bidragit till spänningen istället. T.ex. har Smidig Katt (som seglat/motoriserat inom synhåll hela tiden) kört en härlig halvtimme med "smidig radio" på VHF kanal 69 där de spelade norsk musik och quizzade winden om diverse saker. Givetvis ville gamemaster Kalle inte vara sämre och höll senare en tävling i Kuba-kunskap mellan båtarna. Wind vann.
 
Vi har även hunnit med att se en val - den låg och hoovrade 10 meter bakom båten precis efter att jag tagit ett bad - och eftersom jag inte hade några linser inne trodde jag först att det var en enorm rocka. Det visade sig senare vara en vit fläck på valens mage - en riktig bjässe någonstans kring 10 meter lång. Häftigt!
 
Kvällens spänningsmoment stod Nikolai för när han för ungefär 10 minuter sedan brände av pulversläckaren rätt in i ugnen. Det hade börjat brinna där. Synd på de fina kycklingklubborna - nu blir det nudlar till middag istället. Men - säkerhet först!
 
Ikväll blir det movie night, med ett nytt avsnitt Conan samt ett Top gear.
 
Slutligen vill jag bara meddela att våra nya batterier är helt fantastiska. Det är inte längre ett spänningsmoment (haha lol osv) att kontrollera mätaren. Konstant över 12v trots att vi inte laddat på ett dygn!
 
/Kalle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar