söndag 27 mars 2011

Mot Kuba; dyng 3

Situationen i motorrummet har förbättrats eftersom vi numer stänger genomföringen när motorn inte är igång. Tyvärr var jag alltför pessimistisk och trodde att vi kunde tömma två hinkar med vatten därur ändå; detta förlorade jag en apelsin på. Och Anders fick behålla sin Cola.
 
Natten till idag var annars ganska hetsig. Vid 1-snåret hade vi ett mycket kraftigt åskoväder om styrbord - blixtarna lös upp hela himlen och vi var oroliga att vi skulle gå in i ovädret. Dock var det på ganska långt avstånd (hörde ingen åska), men eftersom det höll på i närmare fem timmar var det allt lite oroligt.
Vi gippade runt tre-snåret, och det var faktiskt mycket nära att vi kolliderade med Smidig katt som också höll på med någon sorts manöver vid samma tidpunkt. De har "vanliga" lanternor som inte sitter högre än en meter från vattenlinjen, och dessa försvann i vågorna vilket innebar att de bara helt plötsligt "dök upp". Allt gick väl dock.
 
Morgon så och riktigt fina vindar, snittade över 7 knop fram till lunch, då vinden dog ut fullständigt. Det blev några timmars motorgång, med ny segling runt femsnåret, nu med en härlig slör - stor och genua på samma sida och härlig segling runt 6 knop. Tyvärr dog även de vindarna ut nu precis ( nio lokal tid) och vi drog precis igång motorn. Hoppas vi kan sätta segel igen under natten här.
 
Annars har inte mycket hänt under dagen. Det har varit mycket varmt, och vi har badat och hängt i sittbrunnen, som vanligt. Diskussionerna har kretsat mycket kring Kuba och vad vi skall hitta på där egentligen. Havanna är givet, sedan snackar vi även om att eventuellt hyra mopeder för att upptäcka landsbygden. Sedan blir det givetvis vansinniga mängder cigarr-rökande, iförda stråhattar.
Vi räknar med att vara framme förhoppningsvis i övermorgon på dagen, om det blåser som vi hoppas. Annars blir det nog lite planerad snedsegling för att komma fram dagen efter, i dagsljus. Vi har ungefär 240 distans kvar, så snittar vi över fem knop blir det inga problem.
Vi kan dessutom "gena" lite i våra waypoints om vi känner oss modiga - dock vill vi inte gå för nära Haiti och så.
 
Nu väntar vi spänt på pizzan som lígger i ugnen, och sedan blir det ett avsnitt Top Gear!
 
/Kalle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar