onsdag 25 augusti 2010

Att budgetera

Nu tänkte vi bryta av med ett litet inlägg om vår budget.

När vi först köpte båten hade ingen av oss någon direkt aning om vad det var vi behövde göra och lägga pengar på - vår allra första budget var helt seriöst inköpspris + motor + 150 000 till "resten". I dessa resten var lite över 70 000 avlagda för böldpestbehandling.
Riktigt så blev det inte. Vi insåg snabbt att en massa pengar bara försvann på kontot - och även om vi försökte låna så mycket vi kunde hemifrån så hade våra föräldrar liksom inte 200 40-papper till slipmaskin, eller 50 meter mantåg liggandes hemma.

Våra illusioner om det välsorterade garagen krossades.

Vi har genom denna blogg försökt visa på allt jobb som ligger bakom en sådan här resa - de nu 4500 timmarna är peanuts i jämförelse med allt pusslande, pusslande med budget och frågan "har vi råd med detta"?
Detta måste hela tiden ställas mot "kommer vi hinna?" och en viss fuck it-mentalitet som är nödvändig för om man öht. skall kunna slutföra något.

För att klargöra med ett exempel; Ibland är det bäst att bara köpa en ny del istället för att försöka få tag på den billigare någon annanstans. Men ibland är det bättre att vänta lite, för det finns ju trots allt pengar att spara ibland. Helt omöjligt att veta när man skall tillämpa vad dock.

Men nu sitter vi ändå här med en i stort sett balanserad budget. Det har krävts insatser från en rad sponsorer, stora som små, samt insatser från föräldrar för att sy ihop det hela. Vi hade helt klart kommit iväg ändå - men utan alla fancy pansy säkerhetsprylar, extragrejer, proffsutrustning, monstermaskiner osv.

Efter att ha tittat lite i Kassan Claessons pärmar kan man snabbt konstatera att det är Hornbach som vi varit på flest gånger - tätt följt av Biltema, Hjertmans/viking/Seasea, Bauhaus och Järnia.
Perioden fösta februari - tjugotrejde juli har vi besökt nämnda Hornbach 73 gånger (exkl. de antal gånger vi inte köpt något) och lagt sammanlagt 30534:- på enbart "pillgrejer". Nämn den avdelning vi inte kan utantill säger jag bara!
Vi har alltså varit på Hornbach var 2,34e dag, eller tre dagar i veckan.

Hade vi jobbat tre dagar i veckan under denna period med normal månadslön hade vi tjänat ihop 6106:-/mån vilket totalt blir 30534:-. Vilket sammanträffande!



/Kalle och Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar