torsdag 16 september 2010

Helgoland



I måndags lämnade vi Hamburg bakom oss och satte kurs mot Helgoland, en ö placerad dryga 30 distans utanför Tysklands kust. Vädret var växlande men mestadels helt ok, färden var enligt Maxsea 94 distans lång så vi började med vakter och matlagning direkt! Vi började att gå för motor pga av de starka strömmarna men hissade efterhand både stor och genua, runt kvällningen gjorde vi över 11 knop (med motorn som stöd på låga 2000 rpm) och Helgoland kom allt närmare.

Efter ett kaotiskt möte med ett mudderverk i kanalen kändes det som att allt var lugnt igen. Men när vi kom ut ur kanalen och lämnade Tysk mark bakom oss väntade ett helt annat väder med hårda vindar och mindre alptoppar till vågor! Detta blev ett bra test för vår båt och vi kunde tydligt märka, efter att ha lagt till kl. 03.00 i Helgoland, att båten inte var speciellt tät eller ordentligt sjöstuvad men att den höll måttet, rent strukturellt, för ordentligt oväder.




Tisdagen började inte allt för tidigt eftersom alla var helt utmattade men när vi väl kom igång så var det städning som stod på schemat (igen) .. Båten hade tagit in vatten lite överallt så det var bara att lyfta på alla durkar, ta fram hinkar och börja tömma. Timmar senare såg båten ut som ett hem igen och en rundvandring på ön var på sin plats. Hamnkontoret hade rapporter om att våghöjden varit över fem meter och att det blåst upp mot 22 m/s när vi seglat natten innan och samtliga i besättningen blev lite kaxiga som vanligt och vi kände oss som de coolaste i hamnen (det var vi nog ändå..)! Onsdagen bjöd på ytterligare en överraskning i form av att en storm drog in och båten krängde ordentligt inne i hamn. En ny kulfender fick införskaffas hos den lokala båtaffären och vi satte upp ett vaktschema för att kolla förtöjningar samt fendrar.



Det verkar som vi blir inblåsta här ett par dagar till och sticker nog inte innan lördag.

Ön är helt otrolig och rekommenderas verkligen. Det är nog ingen idé att försöka beskriva denna ö med ord så det får bli lite bilder från våra dagar här på Helgoland!











Ps. För er som har försökt att skicka SMS till vår satellittelefon så måste man skriva in resten av numret innan man skickar (det är det översta fältet).

/Caspar och Päh

3 kommentarer:

  1. Kul å få höra från er gubbar, bra skrivet! Miss you in a no gay way! // Hultman

    SvaraRadera
  2. Härligt att båten håller måttet. Kanske sjöstuva innan nästa etapp:-)
    Kram till er alla/Lena

    SvaraRadera
  3. Tjena Boys,
    Tyvärr så ser jag att det är den delan av trappan som jag "lagade" som är trasig... Snälla! Ge mig en ny chans!! Please!!!
    // Jens

    SvaraRadera