måndag 27 september 2010

Amsterdam - Dover

Dover, äntligen!
Som "Jens" kommenterat i ett tidigare inlägg har vi i sanning inte tagit oss långt den första månaden - knappa 1000 distans har vi lagt under oss, och det dubbla måste till innan vi är på Las Palmas. Dock måste tilläggas att vi blev inblåsta på Helgoland en hel vecka, samt att vi haft mycket skoj på vägen. Köpenhamn, Hamburg, Amsterdam - sämre kan man ha det.

Amsterdam hade mycket att bjuda på - första dagen spenderades med att äta gott och bara vandra runt på stan, samt att besöka Heinekenmuseét (Där vi spelade in den fantastiska videon ..) med efterföljande utgång för delar av gänget. Lördagen delade vi upp oss - Nikolai tog en cykeltur medans jag, Caspar och Anders gick på Van Gogh-museét samt diamantmuseét. Per och Linus sov ut och handlade.
Vi kände dock att hösten började komma ikapp oss där på lördagen - under insegling till Amsterdam var det 17 grader vid midnatt och jätteskönt, men bara två dagar senare var det svinkallt och vi tvingades sätta på oss tjocktröjor under våra seglarjackor. Därför bar det av till Dover på söndag morgon - 165 distans med en motor med missljud. Och ingen vind.

Det blev att motorisera hela vägen. Vi försökte vid flera tillfällen att segla, men det slutade bara med att vi bara stod och stampade. Eftersom vi inte ville stå just och stampa precis utanför engelska kanalen så blev det alltså motor - snittade någonstans kring 6-7 knop och var framme vid 14-tiden idag. Ganska häftig insegling med Dovers vita klippor i bakgrunden av marinan - även om marinan som sådan är ganska pank och lite sliten. Caspar hävdar också att han sett "de tre fulaste båtarna jag sett" i marinan vid sin sedvanliga rundvandring. Oklart hur mycket sanning det ligger i detta dock.

Väl i hamn fick jag ställa mig och slava fram lite mat, innan det var dags för storstädning. Anders har de senaste dagarna klagat högljutt över "jästlukten" i aktern och påstod att om alla bara högg in med var sin trasa boracol så skulle allt lösa sig. Vi gjorde just detta, och torkade mögel tills svetten lackade. Vi piskade även alla dynor, damsög och hängde våra sovsäckar på vädring.

Denna brutalstädning tog i runda slängar 4 timmar, och nu sitter vi här med var sin Fosters för att fira att vi är klara. Eftersom det är omöjligt att bunkra tillräckligt med mat för att mätta oss alla mer än någon dag så blir det att vi går ut och käkar någon fisk med chips idag eller liknande.

Imorgon blir det avresa västerut - dock kommer vi inte ut från marinan förrän 1230 vilket är lite surt. Man kan klaga hur mycket som helst på svenska farvatten och alla dessa "förbannade grund fan va bra de har det på kontinenten" - men tidvattet är ett ständigt huvudbry här borta. Särskilt när man inte är van vid det.

Vad vi kan konstatera är dock att det blir Biscaya i oktober. Geronimo!

/Kalle3 kommentarer:

 1. Gött att ni kom fram välbehållna!
  Illa att inte vårt besök blev omnämnt i blogginlägget dock.. Är vi inte värda det va!? :)

  Ha det fortsatt bra på resan!

  /Johnny Drama

  SvaraRadera
 2. Hej alla glada pojkar!
  Vi undrar om ni har sett Per?
  Är han med på resan, i alla fall har han inte fastnat vare sig på kort eller som författare.!!
  Anne o Gert

  SvaraRadera
 3. Va, är det samme Jim T som varit aktiv på Juridicum bygger om bloggen?!.. denna blog är ju starstruck!!

  SvaraRadera