söndag 17 april 2011

Mot Bahamas dag 2

Värsta seglingen på mycket, mycket länge.
Sedan vi lade loss för 32 timmar sedan har vi tagit oss strålande 90 distans från Santiago - det går liksom inte framåt alls.
Vinden vrider och vänder, ökar och sänks hela tiden. Vågorna går höga och kommer rätt in i nosen, och dessa saktar ner båten betydligt. Dessutom kommer vinden precis ifrån waypoint, och vi har en ganska kraftig motström.
 
Efter gårdagens inlägg blev det helt fördjävligt, blåste upp till kuling och sedan tom. över det. Vi började med att reva genuan till halva. Eller revade och revade - furlexens bottenplatta hade försvunnit i havet, och hela ledarmen vridit sig. Tampen hade också trasslat sig, så det blev ett par timmars fixande i den hårda sjön på fördäck för att kunna reva ner genuan till halva sin storlek. Detta var klart runt 2, och alla törnade in.
 
Vid halv 4 var det dags igen - det brallade på ytterligare, och den fulla storen måste ner. Alla sparkades upp ur sina sängar igen, och ännu en hårig manöver i den grova sjön. Sedan seglade vi på i runt 3 knop - dock på grund av vindriktningen knappt över 1 knop mot målet.
 
Vid halv 6 fick det bli att för hand rulla in rullen och dra igång motorn. Motorn är numer ett kapitel för sig, och den har varit lite trasslig den senaste tiden. Troligtvis suger den lite luft från diseltankarna eller liknande, men det är lite olycksbådande.
 
Motorgång idag, rätt mot vinden och vågorna och ett evigt stampande. Vågorna slår över båten så vi får ha alla luckor stängda, och det är varmt och svårt att sova i båten. Vi har även upptäckt att babords akterfönster har fått sig en rejäl spricka - får se vad vi gör åt detta.
 
Inte många glädjeämnen således. I denna fart är vi inte ens framme i dagsljus imorgon - men vi är nog ganska glada bara över att komma fram öht. just nu. On the plus side har vi ätit en god lunch bestående av dorado-resterna, samt nybakt bröd till detta.
 
Hepp!
 
/Kalle
 
Instant update;
Anders gjorde just en dubbel bakåtkullerbytta hela vägen ner från sittbrunnen till salongen pga en våg. Riktigt obehagligt. Allt gick bra dock!

2 kommentarer:

  1. låter för djävligt. bra dock att ni får koll på vad som behöver fixas innan övergången, så ni får fixat det innan det blir dags att göra hoppet tillbaka till europa. och låt oss se det som ett omen om att ni kommer att få skitbra väder över atlanten. ps! fick cornelia inte sitt pass i tid, sitter de kvar på Kuba? ds!

    SvaraRadera
  2. Jag förordar dubbel ranson rom i kväll! Värt att tänka på: Ju hårdare väder, desto bättre historier i baren efteråt...

    SvaraRadera