torsdag 27 maj 2010

Ingenjör Larsson

Linus aka "Carl-Diesel" har tagit fram båtens "fuck-it" lösning. Denna tillämpas då varken snus, hetsig musik eller gruppens ständiga behov av att hävda sig inför varandra räcker för att övervinna rädslan/respekten/gråten som naturens krafter kan ge upphov till. Då naturens krafter blir så pass starka att man helt enkelt inte klarar av att hantera situationen finns inte mycket mer att göra än att lägga ut ett sjöankare, gå ner i båten, få en religiös upplevelse (alternativt dricka whisky, eller annan alkoholhaltig dryck) och hoppas på det bästa. Min far informerade mig idag att; "Västindien kan komma att drabbas av ett "helvetes-år" vad gäller orkaner." Detta har tydligen någon stormforskare från Colorado State University slängt ur sig, och på universitets hemsida visades bilder på många människor med både glasögon och kortärmade skjortor, vilket tyder på att de verkligen visste vad de pratade om. På samma sätt som man kan se att en Handels student med ett gött "back" kan sin ekonomi.

Men för att komma till saken så har Linus räknat på vilka dimensioner ett sjöankare till S/Y Wind bör ha, och som alltid till denna storlek av båt krävs rejäla dimensioner av allt.
Citat från Linus mail:
"Alla dimensioner stämmer med vad dom rekommenderar för våran båt. Ett sjöankare är ett ankare som läggs ut vid extrem dåligt väder, det är den bästa och enklaste lösningen när man inte orkar eller klara av mer.

Misstänker man att en storm eller dylikt är på väg, riggas anordningen i fören så att det blir enkelt att lägga ut den. Det kräver dock att man är en bra bit från land. När väl sjöankaret ligger ute så krävs inget underhåll av besättningen för båtens framdrift, utan alla kan gå och lägga sig! :)
Linan kan även användas separat som ett drivankare, som används när man länsar med vinden och det går grov sjö. Man använder det för att inte tappa styrförmågan i surfen och hamna tvärs mot vågen."

Alltid bra att ha en ingenjör med i teamet helt enkelt!


/Nikolai

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar