fredag 30 april 2010

Riggen

Vi besiktigade riggen med hjälpa av en kontakt på Seldén för lite drygt en vecka sedan. Det viktiga var att kontrollera så att inte maströret eller en annan vital del på riggen hade allvarliga skador. Allt för att undvika det som händer 51 sekunder in i filmen nedan. Riggen är från 88 (dvs lika gammal som mig) och består av en 22 meters Seldén mast med Furlex rulle. Vi hade redan i förväg bestämt att vi skulle byta alla 5 fallen (dubbla spinnakerfall, storfall, genuafall och dirk) samt en knäckt spridare. Vi var lite oroliga för att vi skulle behöva byta alla vanten, men vår kontakt på Seldén sa att de rekommenderar att man byter vant efter ca 30000 sjömil, och vi uppskattar att båten har seglat mellan 15-20000 sjömil. Han sa även att det är svårt att bestämma livslängden för vant, då det är väldigt beroende på hur hårt man seglar, exempelvis gick Northen Light första vant sönder efter ca 100.000 sjömil.

Det vi kommer att byta på riggen är: Alla fall, cutterstaget, en spridare. Vi kommer även att sätta på en extra 360 graders lanterna, så att vi har dubbla navigationsljus om ett system skulle fallera.

Förhoppningsvis riggar vi på om drygt en månad och fulländar då båtens visuella fräckhet, riggen har ju ändå dubbla spinnakerfall, dubbla checkstay, akterstagssträckare samt dubbla spinnakerbommar!




/ Nikolai

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar